Inflatia mare inregistrata pina de curind a stimulat economisirea, in schimb a sugrumat creditul. De la inceputul anului 2005, asistam la un fenomen invers, care marcheaza intrarea sistemului bancar in normalitate.
Nivelul ratelor de dobinda a scazut semnificativ, in defavoarea bancilor, astfel incit, pentru a nu-si pierde clientii, acestea au inceput sa inoveze produse bancare in avalansa, atit pe partea de creditare, cit si pentru economisire. Se face o veritabila risipa de imaginatie pentru a compensa efectele cauzate de evolutia dobinzilor.
Produsele si serviciile sint adaptate pentru toate segmentele de public, de la studenti la oameni de afaceri, de la creditul pentru studii sau pentru vacanta, masina pina la cel ipotecar sau imobiliar. Creditele se acorda in lei sau in valuta, cu dobinda fixa sau variabila, iar perioada de creditare creste din ce in ce mai mult.
Pentru ca inflatia este in scadere, nici dobinzile nu mai sint ce-au fost. Bancile comerciale din Romania sint fortate sa isi schimbe strategia. Lupta pentru cota de piata nu se va mai duce cu arma dobinzii, ci cu arsenalul serviciilor oferite celor cu cont deschis in banca.
Ani buni, romanii si-au pus banii in banca doar pentru a se pune la adapost de cresterea preturilor si pentru a incasa ceva in plus peste aceasta crestere. Dobinda acumulata lunar la depozite a permis celor economi sa treaca mai usor peste socurile inflationiste postdecembriste. Inflatia mare a stimulat economisirea, in schimb a sugrumat creditul.
De la inceputul anului 2005, asistam la un fenomen invers, care marcheaza intrarea sistemului bancar intr-o normalitate cu care romanii nu sint obisnuiti. Inca.
A apus vremea cistigurilor facile
Daca se ia in calcul inflatia, o concluzie se impune de la sine: a trecut vremea cind plasamentele in banca erau o