Dupa scandalul contestatiilor legate de atribuirea suspecta a unor contracte de executie, o noua avalansa de dubii loveste frontal finantarile SAPARD din Maramures. O firma din Baia Mare este acuzata ca a impus "monopol" asupra proiectelor SAPARD din Ulmeni si Facasa, printr-o practica nu tocmai legala. Cum termenele de executie au fost pre-prelungite, exista pericolul de a pierde banii europeni.
Suspiciuni la atribuirea contractelor de executie, favoritisme mascate si incalcarea unor norme impuse de Comisia Europeana. Sunt cauzele care au intarziat cu cateva luni bune executia a doua proiecte SAPARD in Ulmeni si Farcasa, punand in pericol finantarea europeana.
Dupa numeroase contestatii reciproce facute de firmele care s-au batut pentru executia lucrarilor, a venit randul proiectantului sa intre sub lupa Directiei de Control si Antifrauda SAPARD. Firma BINNOVA a fost acuzata ca a impus prin documentatia tehnica echipamentele furnizate de ADISS SA, firma-sora, impreuna cu care si-a inceput activitatea.
In urma unui control, licitatia, nu lipsita de peripetii, a fost anulata si reprogramata in luna iunie. Dar, sa reluam faptele cronologic.
CIMP-oierii
La inceputul anului 2005, firmele participante la licitatiile pentru executia proiectelor SAPARD (de canalizare si statii de epurare a apelor menajere) s-au intrecut in contestatii. Desi situatia s-a repetat in trei localitati diferite (Ulmeni, Farcasa si Dragomiresti), actorii principali au fost cam aceeasi: IMI SA si JAOP.
In final, nici una dintre contestatii nu s-a dovedit intemeiata, dar proiectul a fost trimis intr-o prima "repriza de prelungiri". Asa ca primariile s-au agitat de zor sa incheie contracte, sa predea amplasamente…
Totusi, un semn de int