Prozatorul Tom Sharpe (n. 1928) este, la ora actuală, unul dintre autorii satirici cei mai apreciaţi din Marea Britanie. Stilul său, deşi uneori este comparat cu cel al lui David Lodge sau Malcolm Bradbury, iar alteori cu cel al lui P.G. Wodehouse, are o puternică notă originală. Tom Sharpe pune accent pe comicul de situaţie, dus adesea pînă la extrem, pe umorul negru şi grotesc, şi - ca mai toţi scriitorii comici britanici - nu evită nici comicul de limbaj. Scrierile sale au fost traduse în mai multe limbi şi s-au bucurat de un succes rapid.
Pe lîngă The Great Pursuit (Marea aspiraţie) sau Riotous Assembly (Gaşca cea nebună), Tom Sharpe este faimos în toată lumea în special prin aşa-numitul "ciclu Wilt", din care a publicat pînă acum patru volume - Wilt (1976), The Wilt Alternative (1979), Wilt on High (1985), Wilt in Nowhere (2004). Primul din ele urmează să apară în curînd, tot la Editura Polirom, în colecţia "Biblioteca Polirom", ca şi romanul din care oferim în aceste pagini un fragment.
Marea aspiraţie (The Great Pursuit, 1977) este povestea lui Frensic, un agent literar care primeşte prin poştă un roman pseudo-pornografic anonim, avînd ca temă iubirea dintre un adolescent şi o femeie de optzeci de ani. Văzînd aici şansa unei lovituri comerciale, agentul şi asociata lui, Sonia, reuşesc să-l convingă pe un scriitor nepublicat, destul de sărac cu duhul şi legat de valorile morale ale artei literare, să se dea drept autorul acelei cărţi, apoi vînd romanul unui editor american incult şi veros, interesat exclusiv de bani. Încurcăturile şi scandalurile iscate de turneul în S.U.A al moralului scriitor aspirant, pe nume Peter Piper, precum şi de paternitatea cărţii, alături de alte incidente tragi-comice (incendii, şantaj, detectivistică literară) creează o atmosferă de un dinamism galopant şi un umor nebun.
În fragmentul de