Agentia internationala de rating Fitch apreciaza ca respingerea Constitutiei Europene la referendum-urile ce vor fi organizate in Franta si Olanda nu ar afecta procesul de aderare a Romaniei si Bulgariei, intrucat extinderea Uniunii Europene nu este conditionata de acest vot.
Potrivit unui raport al Fitch Ratings privind posibilele implicatii pe care le-ar avea respingerea Constitutiei Europene, un astfel de deznodamant ar putea genera nesiguranta privind viitorul pe termen lung al UE, insa nu vor exista efecte imediate asupra rating-urilor de tara ale celor 25 de membri si nu vor interveni schimbari in procesele de extindere incepute.
Sondajele de opinie arata ca tratatul constitutional va fi respins de electoratul francez, la 29 mai, si posibil, de cel olandez, la inceputul lunii iunie.
Aderarea Romaniei si a Bulgariei nu este, insa, conditionata de acest vot, iar Fitch estimeaza ca cele doua state vor deveni membre ale Uniunii la 1 ianuarie 2007.
Rating-urile pentru datoriile in valuta pe termen lung ale celor doua tari, situate la "BBB minus", nu vor fi afectate de un eventual esec privind aprobarea Constitutiei Europene.
O data cu aderarea celor doua state, UE va avea 27 de membri, o populatie totala de 485 milioane de locuitori si un PIB de aproximativ 12.700 de miliarde de dolari.
Prevederile Tratatului de la Nisa, adoptat in 2003 si avand ca termen de expirare anul 2009, permit functionarea Uniunii cu maximum 27 de membri.
Asadar, fara o reforma institutionala nu va fi posibila o viitoare majorare a numarului de membri, astfel ca tari cum ar fi Turcia, Croatia si alte state balcanice, precum si Ucraina, nu vor putea adera.
Fitch apreciaza ca o eventuala respingere a Constitutiei nu ar insemna neaparat sfarsitul perioadei de extindere a UE, intrucat negocierile cu statele mentionate nu au demarat inca si nu se as