Nivelul compensarilor efectuate anul trecut de companii prin sistemul gestionat de Institutul de Management si Informatica (IMI) al Ministerului Economiei si Comertului a fost de 228.015 miliarde de lei (circa 5,6 miliarde de euro), potrivit datelor institutiei.
In lei, volumul total al creantelor si datoriilor compensate a crescut usor fata de 2003, cu circa trei la suta. Exprimata in euro, valoarea de anul trecut este insa mai redusa cu aproape 260 de milioane de euro, comparativ cu cea din anul precedent, de 5,88 miliarde de euro (221.127 miliarde de lei).
Anul acesta, prin sistemul de compensare au fost stinse datorii si creante de 58.756 de miliarde de lei (circa 1,6 miliarde de euro la cursul anuntat miercuri de banca centrala, de 36.495 de lei/euro).
Astfel, valoarea totala a compensarilor executate de la implementarea sistemului in 1999 a depasit 23 de miliarde de euro (855.549 de miliarde de lei).
Potrivit directorului IMI, Ioan Catona, in sistemul de compensare pot participa toti agentii economici care au de incasat sau de achitat facturi restante, rezultate in baza unui contract valabil incheiat.
Prevederile legale obliga introducerea in sistem a facturilor cu o depasire a scadentei mai mare de 30 de zile si cu o valoare situata la peste 100 milioane de lei. Sub aceste praguri, compensarea este optionala. Nivelul compensarilor efectuate anul trecut de companii prin sistemul gestionat de Institutul de Management si Informatica (IMI) al Ministerului Economiei si Comertului a fost de 228.015 miliarde de lei (circa 5,6 miliarde de euro), potrivit datelor institutiei.
In lei, volumul total al creantelor si datoriilor compensate a crescut usor fata de 2003, cu circa trei la suta. Exprimata in euro, valoarea de anul trecut este insa mai redusa cu aproape 260 de milioane de euro, comparativ cu cea din anul precedent, de 5,88 mil