Cu o rata a cresterii de 9,5 procente pe primul trimestru, si cu investitii de-a dreptul disproportionate, economia chineza nu da nici un semn de incetinire, in ciuda luptei cu problema supraincalzirii.
Produsul Intern Brut a cunoscut in primele luni ale acestui an o crestere uimitoare, depasind cota inregistrata pe intregul an 2004 si ajungand la 379 miliarde de dolari.
Mai mult decat atat, cresterea a fost determinata in principal de investitiile in capitalul fix, care reprezinta singura solutie de racire a unei economii aflate in supraincalzire in anumite domenii.
Din ianuarie si pana in martie, investitiile au crescut cu peste 22 de procente. ''Suma investitiilor este inca mult prea ridicata'', a declarat Zheng Jingping, purtatorul de cuvant al Biroului National de Statistica. ''Politica de macrocontrol trebuie aplicata cu minutiozitate, mai ales datorita vechilor probleme ale Chinei, precum productia de carbune, de petrol si electricitate''. Pentru anul 2005, Guvernul chinez si-a propus o crestere de 8 procente, crestere judecata insa de unii analisti ca fiind prea conservatoare.
Productia industriala a Chinei a inregistrat din ianuarie pana in martie o crestere de 16,2 la suta, impunand astfel un ritm net superior celui inregistrat anul trecut, respectiv de 11,5 procente.
Vestea cea mai buna pentru Guvernul de la Beijing a venit din partea inflatiei, care se mentine in limitele stabilite de 4 la suta. Cu o rata a cresterii de 9,5 procente pe primul trimestru, si cu investitii de-a dreptul disproportionate, economia chineza nu da nici un semn de incetinire, in ciuda luptei cu problema supraincalzirii.
Produsul Intern Brut a cunoscut in primele luni ale acestui an o crestere uimitoare, depasind cota inregistrata pe intregul an 2004 si ajungand la 379 miliarde de dolari.
Mai mult decat atat, cresterea a fost determi