Alegerea unui nou Suveran Pontif este prilej de firesti speculatii politice si teologice. Pentru a avea o imagine mai clara din perspectiva bisericeasca, am adresat cateva intrebari unor autoritati in Alegerea unui nou Suveran Pontif este prilej de firesti speculatii politice si teologice. Pentru a avea o imagine mai clara din perspectiva bisericeasca, am adresat cateva intrebari unor autoritati in domeniu. Pr. Prof. Wilhelm Danca este rectorul Institutului Teologic Romano-Catolic din Iasi. L-am intrebat ce inseamna alegerea Papei Benedict al XVI-lea pentru catolicii din Romania.
- Reprezinta o binecuvantare!, asa cum spune si numele pe care si l-a ales. insa noul Papa este dar al lui Dumnezeu si binecuvantare nu doar pentru catolicii din Romania, ci si pentru ceilalti crestini din tara noastra, intrucat astazi atat Biserica Catolica, cat si celelalte biserici si comunitati crestine de la noi se confrunta cu situatii deosebit de grele, ca, de exemplu, criza familiei, educatiei si vocatiilor, criza moralei politice, sociale si sexuale etc. Din acest punct de vedere, Papa Ratzinger este vazut ca un pastor providential, in stare sa conduca barca Bisericii spre apele adanci ale credintei, acolo unde vom putea redescoperi si imbratisa identitatea noastra crestina cu un nou elan si, de ce nu, cu entuziasm.
- La randul nostru, nu putem privi decat cu bucurie crestina aceasta alegere. Incredintati ca noua functie isi asaza amprenta asupra acestei personalitati de exceptie, in ce masura considerati ca functia avuta inainte, adica aceea de presedinte al Congregatiei pentru Doctrina Credintei, va influenta activitatea sa viitoare de Suveran Pontif?
- Alegerea Papei este o lucrare si divina, si umana. Prin urmare, cel ales trebuie vazut cu doi ochi: ochiul lui Dumnezeu si ochiul omului. in privinta Papei Benedict al XVI-lea, sa avem incredere in ochiul lu