Acesta a fost primul impuls pe care l-am avut dupa ce am terminat de citit cartea R' Estul si Vestul. I-am dat-o baiatului meu de 16 ani. Pedagogic vorbind, am vazut in aceasta carte o sursa de informare si de formare pentru el. Am simtit ca il pot ademeni catre lectura prin intermediul unei asemenea carti oferite de doi oameni inteligenti si sensibili, care isi scriu unul altuia terapeutic si cu multa prietenie despre „cum s-a napustit istoria peste vietile lor“.
Mihaela Miroiu, Mircea Miclea
R’Estul si Vestul,
Editura Polirom, Iasi, Colectia „Egografii“, 2005, 370 p.
Desigur este o carte semnata, in calitate de co-autoare, de Mihaela Miroiu, pe care fiul meu o cunoaste in carne si oase de mult timp.
Dar nu in primul rind pentru asta am simtit nevoia sa ii recomand cartea. Am facut-o pentru cit de altfel este ea fata de tot ceea ce trebuie el sa citeasca pe la scoala. Este, zic eu, vie si atractiva, in forma si in fond, pentru generatia lor grabita, conectata iremediabil la chat-uri, DVD-uri sau la internet, dar in acelasi timp receptiva la si manipulabila prin sinceritate si autenticitate. Nu cred ca nu il poate induiosa povestea caisului Mihaelei si a ciresului domnului ministru.
Nu cred ca nu va ride cu pofta la halucinanta poveste cu politicieni postrevolutionari de pe vapor. Nu stiu cit va intelege din comentariile despre „epoca de aur“ dar nonsensul si exotismul vremurilor totalitare il va simti cu siguranta mai mult decit din ceea ce invata pe la istorie. Nu stiu cum se va raporta acum, inca necopt, la parerile lui Mircea Miclea despre rolul femeilor in viata „baietilor de baieti“, dar cu siguranta il vor interesa paginile acelea.
- Valoarea pedagogico-educativa a cartii
Este, cred eu, destul de informat si sigur interesat sa citeasca discutii rafinate intre oameni destepti si umblati (cu f