PSD se afla la momentul adevarului. Congresul ce se desfasoara intre 21 si 22 aprilie va proba ce fel de criza parcurge partidul: una de crestere sau una de structura. Daca dupa congres partidul va mai fi un santier in lucru sau va deveni un spatiu abandonat, depinde de capacitatea delegatilor de a depasi disputele aparent personale pentru un proiect clar.
Puseul ilustrat de ultimele luni de lupta pentru pozitii si stabilirea dificila a unui compromis statutar si organizational dau seama despre deficiente structurale, dar viitorul partidului nu este compromis. Absenta proiectului socialist de tip european devine, insa, un handicap major.
Dincolo de persoane, care sint programele ce se confrunta? Daca tara noastra adera in 2007 la UE, care este proiectul socialist pentru o Romanie europeana?
Cu patru candidati pentru presedintia partidului (Mircea Geoana, Ion Iliescu, Serban Nicolae, iar pentru coloratura si primarul comunei dimbovitene Niculesti, Dorinel Soare), doi candidati la presedintia executiva (Adrian Nastase si Sorin Oprescu),
si cinci la functia de secretar general (Miron Mitrea, Victor Ponta, Ecaterina Andronescu, Vasile Gherasim si Francisc Toba), PSD indeplineste criteriul competitiei interne, insa proiectele politice ramin mai degraba improvizate.
Cit din dezbaterea socialismului european razbate si in PSD? In octombrie 2002, Adrian Nastase propunea, la Consiliul National al PSD, un manifest doctrinar: "Spre normalitate.
O viziune social - democrata moderna privind viitorul Romaniei", care ar fi trebuit, conform presedintelui de atunci al partidului, sa fie "o provocare, o invitatie la dialog adresata...militantilor partidului", care sa genereze "o dezbatere necesara asupra viitorului Romaniei".
Inspirata din a treia cale a lui Tony Blair, aceasta viziune incearca o combinatie in