Industria romaneasca va incepe, in curand, sa puna semne de intrebare privind capacitatea de crestere, mai ales in domeniile in care se aglomerau incasarile din export. In industria textila si de imbracaminte, cifrele de afaceri scad si comenzile se imputineaza, asa cum arata rezultatele din februarie 2005 fata de aceeasi luna a anului trecut.
Aceste doua sectoare, care reprezinta 22% din totalul exporturilor, angajeaza acum cu 4.000 de oameni mai mult decat anul trecut, dar rezultatele din ultimele luni nu vor putea sustine numarul actual de angajati.
Cel putin in industria de imbracaminte, salariile au crescut cu 24%, in timp ce productivitatea a scazut cu aproape 20%, iar productia, comenzile si incasarile sunt mai mici decat in februarie anul trecut.
Teoretic, lucrurile stau mult mai bine in industria mobilei, unde toti indicatorii sunt in crestere si unde productivitatea - esentiala pentru a putea face fata concurentei din exterior - a avut un salt de o treime. Practic, insa, achizitiile facute de clientii romani si cresterea exportului nu au acoperit, la o prima vedere, sporul de productie.
Mai mult, importurile au crescut cu un sfert, asa ca industria autohtona de mobila ar putea avea, in curand, probleme. Exemplul se repeta in cazul masinilor si echipamentelor, unde competitia a fortat deja renuntarea la peste 15.000 de angajati.
O crestere de productivitate de 23%, combinata cu o reducere a preturilor, a mentinut industria pe linia de plutire, dar comenzile s-au redus, oricum, fata de anul trecut. Pentru echipamentele electrice, restructurarea bate la poarta, intrucat numarul de angajati a avansat mult mai repede decat productivitatea, iar cifra de afaceri si productia stagneaza.
Situatia, nu prea vesela, se repeta in mare parte a industriei. Pe ansamblu, acolo unde cererea creste, import