In orice clasament, trebuie sa fie cineva pe ultimul loc. Ne-am obisnuit ca, in ultimii ani, Romania sau ceva care tine de economia romaneasca sa se claseze pe ultimele locuri - daca nu chiar pe ultimul - in diverse clasamente. Si la capitolul monede nationale, leul romanesc se situeaza pe o pozitie codasa. Este chiar "lanterna rosie" a ierarhiei: ultimul loc.
Partea buna este ca mai jos de atat nu se poate cadea. Aceasta performanta negativa a fost atinsa in urma deprecierii constante din ultimii ani fata de valuta forte. Socul care a dus moneda noastra nationala din penultima pozitie in umilitoarea pozitie in care se gaseste in ziua de azi a fost denominarea lirei turcesti, prin taierea a sase zerouri.
Dupa ce 1.000.000 lire turcesti vechi (TRL) au devenit 1 lira turceasca noua (TRY), leul nostru a cazut pe ultimul loc.
Situatia neplacuta in care se afla moneda nationala nu a fost deloc imbunatatita in ultimele luni, chiar daca leul s-a apreciat simtitor fata de dolarul american si de euro.
Desi leul este cotat mai bine, el ramane totusi cea mai slaba moneda din lume. Dar situatia aceasta nu va mai dura mult. Momentul denominarii de la 1 iulie 2005 va scoate leul din coada clasamentului.
Cu acea ocazie, se vor taia patru zerouri din coada leului. Se stie deja ca 10.000 lei vechi (ROL) vor deveni 1 leu nou (RON). Cu circa 2,80 lei noi se va cumpara un dolar american. Noroc cu denominarea, alta solutie nu avem pentru a urca fulminant in clasament.
Pana atunci insa, cu totii avem in portofele, la saltea sau la banca cea mai slaba moneda din lume: leul romanesc, coleg de "suferinta" valutara cu meticalul mozambican.
In urma mozambicanilor
Pentru a avea o idee mai exacta despre situatia in care ne aflam si care sunt tarile cu care ne comparam, va prezentam in tabelul de mai jos