Nominalizat de George W. Bush pentru postul de ambasador la Natiunile Unite, neoconservatorul John Bolton nu a fost confirmat in Senatul SUA. Scenariul alegerii unui alt candidat devine tot mai plauzibil.
Printr-o decizie-surpriza, Comisia de politica externa a Senatului american a blocat confirmarea subsecretarului de Stat in probleme de dezarmare, John Bolton, pentru functia de ambasador al SUA la ONU.
Gestul este considerat un serios semnal de avertisment pentru strategia diplomatica a presedintelui Bush si, in acelasi timp, o lovitura data aripii radicalilor neoconservatori din administratia americana. Chiar daca detin controlul asupra Comisiei - avind zece membri, cu doi mai multi decit democratii- republicani, au fost cei care au incurcat calculele Casei Albe.
Surpriza republicana
Opozitia democrata a obtinut marti o noua aminare a votului Comisiei, care ar fi trebuit sa-l confirme pe Bolton, dupa ce senatorul republican de Ohio, George Voinovich, si-a surprins colegii de partid, cerind noi audieri pentru a lua o decizie in privinta lui Bolton.
El a precizat ca subsecretarul de Stat in probleme de dezarmare a oferit raspunsuri mult prea evazive in fata Comisiei, saptamina trecuta, atunci cind a fost intrebat asupra intentiilor sale fata de ONU.
Caracterizat de critici drept arogant, lipsit de flexibilitate si mult prea agresiv pentru functia de ambasador, Bolton este acuzat ca, de-a lungul timpului, a dat dovada de dispret si ostilitate fata de Natiunile Unite, organizatie pe care – spun adversarii sai – Bolton o considera inutila si, totodata, o frina in calea ambitiilor SUA.
Bolton mai este cunoscut drept unul dintre sustinatorii cei mai inversunati ai razboiului din Irak si, in general, ai conceptului politicii interventioniste.
Mai mult, fosti sau actuali subalterni