Nu se stie cat timp ne mai ofera pamantul, dar este sigur ca oceanele si marile pot hrani omenirea pana la disparitia restaurantelor.
La Constanta, o firma particulara (SC Maricultura SRL) a implementat prima cultura de stridii japoneze intr-o locatie secreta din largul Marii Negre, la multi ani dupa ce stridia autohtona disparuse.
Eliminarea acestei specii (prin invazia melcilor din Rapana in Marea Neagra) si inlocuirea stridiei (in meniurile amatorilor de delicatese marine) cu midia, a indus o idee relativ recenta de afacere: importul din Franta si naturalizarea in Marea Neagra a stridiei japoneze, o specie putin pretentioasa si un aliment ideal pentru cei stresati de valori nutritive si de nivelul colesterolului. De altfel, conform unor sondaje locale, numai o mica parte din patronii de restaurant ar accepta introducerea stridiei in meniul localului, iar 75% dintre constanteni cunosc ce este stridia, dar au vazut-o doar pe micul ecran.
In consecinta, managerii SC Maricultura au decis sa redea acestei specii popularitatea meritata.
Reusita proiectului s-a datorat unui parteneriat public-privat, in care firma particulara a folosit o finantare PHARE si a fost sprijinita in fundamentarea stiintifica de catre specialistii Institutului de Cercetari Marine “Grigore Antipa” din Constanta.
Valoarea de piata a stridiei este relativ ridicata (in Europa se ofera pana la 4-5 euro pentru un kilogram de stridii in cochilie), iar intreprinzatorii spera sa recolteze cat mai curand, primele transporturi de stridii pentru restaurantele din Constanta si Bucuresti. Nu se stie cat timp ne mai ofera pamantul, dar este sigur ca oceanele si marile pot hrani omenirea pana la disparitia restaurantelor.
La Constanta, o firma particulara (SC Maricultura SRL) a implementat prima cultura de stridii japoneze intr-o locatie secreta din largul Marii Negre,