Coface a imbunatatit rating-ul de tara al Romaniei, la B pozitiv, datorita evolutiei bune a mediului economic in primul trimestru, insa compania subliniaza ca pe parcursul acestui an pot interveni orice fel de schimbari.
Dupa doi ani in care rating-ul de tara al Romaniei a fost B (un mediu economic si politic instabil, capabil sa afecteze in continuare un istoric al platilor deja precar), Coface apreciaza pozitiv, in primul trimestru al acestui an, rating-ul Romaniei, care a fost imbunatatit la B pozitiv, a anuntat ieri compania intr-un comunicat.
Conform specialistilor Coface, cresterea economica a Romaniei a atins un nivel inalt in 2004 (pana la 8,3%), lucru ce se datoreaza atat cererii domestice, cat si exporturilor.
Exporturile - tendinta de scadere
Desi raman dinamice, consumul si vanzarile, dincolo de granitele tarii, vor scadea totusi anul acesta.
"Acest dinamism s-a produs o data cu pretul adancirii deficitului de cont curent", noteaza Coface.
Totusi, investitiile directe, aflate in crestere si imprumuturile externe, ale caror costuri au scazut semnificativ, au generat un suport pentru acest deficit. Mai mult, Romania a acumulat rezerve importante de valuta. Autoritatile guvernamentale trebuie totusi sa continue eforturile de a reduce deficitul din sectorul public.
In aceste conditii economice favorabile, sectoare precum textilele, farmaceuticele, distributia cu ridicata, productia de masini si de piese de schimb au demonstrat a fi peste media de dinamism.
Platile intarziate, la ordinea zilei
Platile efectuate cu intarziere de companii raman la ordinea zilei, dar rata de recuperare este satisfacatoare.
In calcularea noului rating de tara, Coface a utilizat statistici cu privire la limitele de credit avute de companiile din Romania si de probabilitate a aparitiei incapacita