Bursa a reactionat, ieri, negativ fata de decizia legislativului de a amana modificarea pragului de detinere la societatile de investitii financiare de la 1 la 5 la suta, aceasta prevedere urmand sa fie inclusa intr-un act normativ separat de legea pietei de capital. Prevederea referitoare la pragul de detinere la SIF-uri urma sa fie inclusa in propunerea legislativa privind demutualizarea Bursei.
Conform spuselor lui Varujan Vosganian, presedintele Comisiei de Buget-Finante din Senat a aratat ca reprezentantii PSD in cadrul Comisiei nu au fost de acord cu majorarea pragului de detinere la 5 la suta. "Acestia au avut o reactie violenta, patimasa, atunci cand a fost luata in discutie aceasta problema si au amenintat ca isi vor retrage semnaturile de pe propunerea legislativa care stabileste transferul gratuit al unei parti din patrimoniul Bursei de Valori Bucuresti catre membrii Asociatiei Bursei, votata in unanimitate", a afirmat Vosganian.
Prin urmare, SIF-urile au suferit, ieri, o cadere dramatica de peste 5 procente, cu SIF Transilvania in fruntea deprecierilor. Astfel, cotatia acestui emitent a scazut cu 8,03 la suta pana la 12.600 lei pe actiune, urmat de SIF Oltenia, cu o depreciere de 4,69 la suta la un curs de 12.200 lei si de SIF Moldova cu 4,67 la suta pana la un pret de 10.200 lei pe actiune.
Deprecierea de pe piata SIF-urilor a antrenat si celelalte titluri, majoritatea inchizand sedinta la minime istorice.
Indicele BET a consemnat o scadere de 4,02 la suta, iar BET-C s-a depreciat la randul lui cu 3,57 la suta.
Lichiditatea bursiera nu a depasit nota obisnuita, cifrandu-se si ieri la circa 200 miliarde lei, pe fondul unei presiuni asidue la vanzare.
Scaderi semnificative au inregistrat si unii dintre cei mai lichizi emitenti cum ar fi BRD, cu o depreciere de 6,38 la suta pana la 41.100 lei pe actiune, si Banca Tr