In cadrul unui plan de achizitii straine in valoare de 3 miliarde de euro, compania CEZ din Cehia va licita pentru preluarea unor centrale energetice pe carbune din Bulgaria si Polonia, informeaza Reuters, citat de Mediafax.
Grupul ceh a fost depasit, anul trecut, de firma italiana Enel in cursa pentru obtinerea companiei slovace Slovenske Elektrarne, iar directorul pentru fuziuni si achizitii al CEZ, Vladimir Schmalz, a declarat ca se asteapta la o concurenta serioasa pentru active similare din regiune.
In afara Poloniei, cea mai mare piata din statele nou-venite in UE, CEZ este interesata sa achizitioneze centrale de producere si distributie a energiei in Bulgaria si Romania, inainte de aderarea acestora la Uniune.
Dupa cum se stie, la inceputul acestei luni, CEZ a semnat un acord in valoare de 151 de milioane de euro pentru achizitionarea firmei de distributie a energiei Electrica Oltenia din Romania. Tranzactia a urmat dupa un acord in valoare de 281,5 milioane de euro pentru preluarea a trei distribuitori de energie din Bulgaria. Romania si Bulgaria vor adera la Uniunea Europeana in ianuarie 2007, fapt care le face mai atractive pentru investitii, dar care conduce si la cresterea preturilor achizitiilor.
Cele trei centrale energetice scoase acum la vanzare de Bulgaria au o putere combinata de 2.290 de megawati, reprezentand 19% din actuala capacitate a CEZ. Privatizarea lor este asteptata sa aduca Bulgariei 250 de milioane de euro. Schmalz a mai spus ca, in Polonia, CEZ intentioneaza sa depuna oferta pentru companiile Dolna Odra si Kozienice. Guvernul polonez ar putea scoate la vanzare, spre sfarsitul anului, si distribuitorul de energie ENEA.
Grupul ceh, cu o capitalizare de piata de 10,8 miliarde de dolari, este cea mai mare companie listata la Bursa din noile state membre UE. Potrivit lui Schmalz, CEZ trebuie sa incheie achiz