Miercuri, 13 aprilie, la sediul GDS a avut loc masa rotunda cu tema Biserica Greco-Catolica: un test pentru statul de drept, moderata de Rodica Culcer. Dezbaterea a fost organizata ca urmare a publicarii unui Memorandum catre Statul Roman al credinciosilor greco-catolici din Romania si din intreaga lume, care releva discriminarea la care este supusa Biserica Greco-Catolica in Romania si cere repunerea acestei Biserici in drepturile sale firesti. La dezbatere au participat semnatari ai Memorandumului, preoti ortodocsi si greco-catolici, reprezentanti ai unor ONG-uri. Publicam in continuare fragmente din aceasta dezbatere.
Rodica Culcer(GDS): Problema proprietatilor Bisericii Greco-Catolice este una de istorie, religioasa, dar in primul rand este o problema a modului in care functioneaza institutiile statului de drept. Votul Parlamentului European, prin care Romaniei i s-a deschis calea catre semnarea tratatului de integrare, nu ar trebui sa ne faca sa ignoram problemele care au ramas inca nerezolvate. Or, aceasta problema a Bisericii Greco-Catolice ar putea, dusa la forurile europene, sa ne puna din nou intr-o situatie dificila, si pe buna dreptate, asa cum s-a intamplat si cu casele nationalizate.
O problema a libertatii religioase si a nondiscriminarii
Laurentiu Moisin(presedintele Asociatiei Generale a Romanilor Uniti): Problema are doua aspecte: cel al relatiilor dintre statul roman si Biserica Greco-Catolica si, in subsidiar, relatia dintre Biserica Ortodoxa Romana si Biserica Greco-Catolica. Statul roman s-a dovedit a fi unul care discrimineaza cu buna stiinta aceasta Biserica si pe oamenii ei. In ultimii 15 ani, de cate ori greco-catolicii au avut o revendicare sau au fost intr-o situatie mai dificila, autoritatile statului au pus pe ei justitia, politia, jandarmii, mascatii, sa-i sperie, sa-i bata, sa-i ameninte cu moartea