O dezbatere despre alegerile din Republica Moldova, dupa alegerile parlamentare din 6 martie, "schimbarea la fata" a presedintelui Vladimir Voronin si relatiile Chisinaului cu Romania, Rusia si Uniunea Europeana, vazuta de pe ambele maluri ale Prutului... Participa Lucian Leustean, secretar de stat MAE, Cristian Pirvulescu, presedintele Asociatiei Pro Democratia, Vitalie Ciobanu, redactor-sef al ziarului Contrafort, Chisinau, Dorin Chirtoaca, APADOR-CH Chisinau, prof. univ. dr. Catalin Turliuc, Alexandru Lazescu, Liviu Antonesei.
(Iasi, 2 aprilie 2005)
La 6 martie nu am avut o "revolutie portocalie" in Moldova, ci o anumita schimbare a prioritatilor
Alexandru Lazescu: Mutatiile politice de la Chisinau, ca si de la Kiev fac din acest subiect unul extrem de important si o prioritate pentru politica externa romaneasca. Felul in care Romania evolueaza catre UE si felul in care Moldova se racordeaza la aceasta noua realitate politica e un subiect de interes. Avem invitati extrem de interesanti si importanti de pe ambele maluri ale Prutului, pentru ca problema ne priveste pe toti.
Catalin Turliuc: Sunt 5 puncte pe care vrem sa le atingem in discutia noastra, toate in egala masura importante, susceptibile de a dezvolta dialoguri, dezbateri, interventii, pentru ca toate sunt in acelasi timp provocatoare. Situatia de astazi justifica o astfel de dezbatere, cu atat mai mult cu cat, iata, falia geopolitica in care este interesata Romania se muta, presedintele tarii pune accent pe zona Marii Negre, au loc asa-numitele "revolutii portocalii" in zona conflictelor inghetate, iar Romania trebuie sa-si redefineasca intr-o anumita maniera interesul national, pornind de la premisa ca, dupa 1 ianuarie 2007, vom fi membri ai UE, va trebui reformulat interesul national, strategia de securitate nationala s.a., in acord, fara indoiala, cu institutiile