Aprecierea puternica a leului care a afectat toate companiile cu activitate orientata preponderent spre export a determinat conducerea operatorului portuar Socep Constanta sa elaboreze un amplu program de restructurare in vederea adaptarii la contextul economic actual.
"Era absolut necesar acest program. Fara restructurare nu putem face fata in noile conditii de piata", a comentat Petrica Valcu, directorul general al Socep.
El spune ca, in conditiile in care, deprecierea dolarului a fost intr-un interval scurt de timp de pana la 17%, pe fondul unei inflatii destul de ridicate, iar agentii economici au profitabilitatea de regula pana in 15%, este evident ca automat ei au intrat pe pierdere, sau, cum s-a intamplat la finele anului 2004, si-au diminuat substantial rezultatele de pe primele zece luni.
"In acest context, exportatorii incearca sa identifice solutii, precum reducerea costurilor, dirijarea unor cote de marfa catre piata interna, renegocierea contractelor, fie renuntarea la contractul extern, implicit la fabricarea produsului. Consecinta directa a fost reducerea volumului de marfuri generale derulate la export prin portul Constanta. In acest cadru, pentru operatorii portuari mai apare inca o problema: diminuarea gradului de utilizare a bazei materiale si umane", a precizat Valcu.
Potrivit oficialilor Socep, conducerea companiei a hotarat adoptarea unui program de restructurare, care "sa puna de acord resursele materiale si umane cu cerintele traficului si desfasurarea unei activitati eficiente".
Intre masurile avute in vedere in programul de restructurare este prevazuta si o reducere a personalului cu 160 - 170 de salariati dintre cei 850 de angajati ai companiei. Cea mai mare parte a masurilor sunt indreptate in directia realizarii de economii la toate categoriile de cheltuieli, imbunatatirea i