Asa cum se astepta, Congresul PSD s-a dovedit a fi unul de unitate, de regrupare in jurul acelorasi "grei" ai partidului. Desi punerea in scena a fost moderna si grandioasa, iar pe holuri te intampinau tinere cu alura de fotomodel si cu fustite de-o palma, in sala se respira un aer ce amintea de partidul unic. Ridicari de mana la unison, aplauze furtunoase, nimeni impotriva propunerilor sefului de sedinta, Ion Iliescu. Care, desi la acel moment era doar un simplu membru de partid, a preluat natural conducerea prezidiului Congresului. Tot cu aceeasi
naturalete a condus sala spre votarea numeroaselor comitete si "structuri de lucru" necesare desfasurarii adunarii, probabil in virtutea unor reflexe dobandite pe vremea cand era activist PCR. Se pare, insa, ca Ion Iliescu a intrat prea mult in atmosfera, pentru ca, atunci cand a trebuit sa-i dea cuvantul fostului premier, i-a spus "tovarasul Adrian Nastase".
Sala a izbucnit in ras, iar Iliescu a zambit si a incercat sa se scuze pe motiv ca acest apelativ este folosit in Internationala Socialista. A fost insa acoperit de aplauze, care au continuat si in momentul in care a intervenit Nastase si s-a adresat salii cu "dragi prieteni, dragi camarazi, sau cum vreti sa traducem".
Atmosfera de Congres de trista amintire a fost intarita si de ordinea de zi plina de numeroase Rapoarte ale Consiliului National si ale diferitelor comisii, de documente de partid si de rezolutii. Toate destinate doar sa plictiseasca cei 1.600 de delegati pana la punctul culminant al serii, alegerea conducerii centrale a partidului.
Nastase: "Sa iesim impreuna la bataie"
Interventia lui Adrian Nastase, aflat in ultima zi la presedintia PSD, a fost o reluare a discursurilor sale din perioada 2000-2004 privind realizarile Guvernului sau si a atacurilor pesediste din ultimele patru luni la adresa Guvernului Tari