La inceputul lui aprilie, Centrul Cultural German din Iasi a gazduit prima dezbatere organizata de GDS in oras. A fost in acelasi timp si debutul Initiativei GDS Iasi, ca principala platfoma locala a societatii civile pentru gazduirea unor dezbateri, dar si de promovare a unor initiative de interes regional. Evolutiile de peste Prut, cele de la Kiev, impactul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, analiza competitivitatii mediului de afaceri autohton sunt doar cateva dintre directiile de analiza importante pe care le are in plan Initiativa GDS din Iasi in perioada urmatoare.
Prima discutie a fost una despre evenimentele recente din Republica Moldova, dupa alegeri si dupa ce "revolutia portocalie" din Ucraina a schimbat datele geostrategice din regiune. Intre timp, unul dintre semnele importante de intrebare existente in momentul intalnirii de la Iasi si-a gasit raspunsul. Chiar mai usor si mai confortabil decat se astepta, Vladimir Voronin si-a asigurat inca din primul tur voturile necesare pentru castigarea celui de-al doilea mandat de presedinte. Si, ce este surprinzator, voturile suplimentare de care avea nevoie au venit in principal de acolo de unde nimeni nu se astepta: de la PPCD, partidul condus de Iurie Rosca, pana de curand dusmanul ireconciliabil al comunistilor. Nu doar Iurie Rosca, care intre timp a obtinut cu ajutorul lui Vladimir Voronin functia de vicepresedinte al Parlamentului, a decis o schimbare dramatica a liniei politice, ci si Partidul Social Liber (PSL), o grupare inca mica, dar cu excelente contacte in Occident, un fel de echivalent al PAC-ului.
Saptamana trecuta, Oleg Serebrian, liderul PSL, a explicat intr-o intalnire cu presa, organizata tot la GDS, de data aceasta la Bucuresti, precum si la Radio Mix, in emisiunea Romania la raport, contextul politic intern si international care a dus la o astfel de dramatica schimbare de