Cei care au schimbat legea privind controlul averii demnitarilor arata ca au ceva de ascuns si ca se tem de transparenta. Asa a declarat ieri ministrul justitiei, Monica Macovei, care a tinut sa taxeze modul in care a trecut de Senat proiectul de lege.
Aceasta a facut trimitere doar la modificarile aduse formularelor de avere, refuzind sa comenteze votul politic. Ca initiator al ordonantei privind modificarea actualelor formulare pentru declaratiile de avere si de interese, ministrul justitiei a precizat ca votul de luni din Senat a fost unul impotriva integrarii in Uniunea Europeana si sfidator la adresa opiniei publice.
"Schimbarile produse in formulare afecteaza transparenta functiei publice. Acestea, in majoritate, au la baza amendamente propuse si adoptate de PPRM si PSD", a mentionat Monica Macovei.
Pentru a exemplifica opacitatea declaratiilor adoptate, ministrul a facut trimitere la amendamentele referitoare la obiectele de patrimoniu, valoarea de impozitare a constructiilor, instrainarea bunurilor si eliminarea obligatiei de a declara veniturile venite pe numele copiilor. "Pentru bunurile mobile, colectiile de arta si bijuterii s-a scos rubrica valorii estimate.
Prin urmare, la inceput de mandat, persoana va declara obiectele de arta, bijuteriile, iar la sfirsit de mandat va scrie acelasi lucru. Nu vom sti daca in timpul mandatului a acumulat alte bunuri sau nu. In aceste conditii, rubrica devine inutila.
De asemenea, lipsa valorii de impozitare a imobilelor nu ne va permite sa stim daca bojdeuca avuta la inceputul mandatului nu s-a transformat in vila", a adaugat ministrul justitiei. In ceea ce priveste renuntarea la paragraful potrivit caruia declaratiile de avere constituie acte publice, Macovei a tinut sa sublinieze ca prin aceasta continutul declaratiilor nu devine secret.
"In Legea 161/20