Doua studii realizate de cercetatorii americani au ajuns la aceeasi concluzie sigura: consumul excesiv de lapte poate provoca Parkinson. Diferenta consta in faptul ca unii considera vinovati calciul, lactoza si vitamina D, pe cand ceilalti cred ca o alta substanta este responsabila. de LIANA HAINAROSIE GRIJA. Consumul normal de lapte pe zi are efecte pozitive asupra organismului, dar, in cantitati mari, el poate dauna Adultii care beau zilnic lapte in cantitati mari prezinta un risc de 2-3 ori mai mare de a suferi de Parkinson. Vinovat de acest efect nu este calciul, ci un alt ingredient din lapte, conform unor studii recente, aparute in publicatia Neurology. In cadrul unui program numit Honolulu Heart, cercetatorii de la Universitatea din Virginia au urmarit, timp de 30 de ani, 7.504 persoane cu varste cuprinse intre 45 si 68 de ani, carora le-au monitorizat alimentatia zilnica. Concluzia a fost ca persoanele care au baut lapte zilnic, peste limite, prezinta mai multe riscuri de a suferi de Parkinson decat celelalte. In timpul studiului, 128 de subiecti s-au imbolnavit de Parkinson. Observatiile au scos la iveala ca intr-un an se inregistreaza in medie 15 cazuri de Parkinson la 10.000 de oameni care sunt mari consumatori de lapte. Pe de alta parte, in cazul oamenilor care nu beau, riscurile sunt de doua ori mai mici, proportia fiind de 7 cazuri la 10.000.
IPOTEZA. Un studiu precedent, realizat de prof. Walter Willet si de echipa sa de la Universitatea Harvard din Boston, considera ca lactoza, vitamina D si calciul sunt responsabile de cresterea riscului de Parkinson. Aceasta ipoteza a fost insa demontata de cercetatorii din Virginia. Ei au ajuns la concluzia ca o alta substanta din lapte, inca necunoscuta, este implicata in aparitia acestei boli neurologice. Alte concluzii ale studiului echipei prof. Walter Willet au aratat ca doar calciul, lactoza si