Alegerile desfasurate in cadrul Congresului PSD de joia trecuta au pecetuit inceputul unei noi povesti a social-democratiei romanesti. "Bunicuta", o prezenta constanta pe scena politica post-decembrista, a ajuns sa fie invinsa de reformistii din PSD.
Mircea Geoana, ales in functia de presedinte al partidului cu o majoritate confortabila, a fost votat de aproape o mie din cei 1.600 de delegati la Congresul PSD, chiar daca s-a inscris in cursa pentru functia suprema in partid pe ultima suta de metri.
Reforma si modernizarea partidului, cuvinte aflate pe buzele tuturor, au triumfat avand in vedere afirmatia mai veche a grupului reformator de la Cluj, potrivit caruia pesedistii nu se pot astepta ca Ion Iliescu sa fie marele reformator.
Marele perdant al acestor alegeri nu este insa Ion Iliescu, ci Adrian Nastase, care nu a avut curajul de a intra intr-o competitie directa pentru sefia partidului, preferand inventarea unei alte functii in partid. Nastase a ajuns in urma acestei alegeri sa ii fie subordonat pe linie de partid lui Mircea Geoana.
Pentru Nastase, o asemenea situatie ar trebui sa fie cel putin ciudata, daca nu chiar umilitoare, avand in vedere ca el este cel care l-a adus pe Geoana in partid.
La Congresul Partidului Social Democrat (PSD) "Grupul de la Cluj" si nevoia de reforma sustinuta de acesta a triumfat.
O dovada a acestui succes este si faptul ca Ioan Rus, liderul acestui grup, a obtinut pentru functia la care a candidat, cea de vicepresedinte, cel mai mare numar de voturi, 1.032, mai mare chiar si decat cel obtinut de Adrian Nastase.
La trei luni de la lansarea la Cluj a documentului "Reforma profunda a PSD - un program politic pentru modernizarea social-democratiei romanesti", ideile liderilor