Poate ca unii cititori (dintre cei tineri) nu stiu ce inseamna expresia din titlu si care e originea ei. O lamurire e, de aceea, necesara. In timpul revolutiei din 1989, pe 22 decembrie, imediat dupa fuga cuplului Ceausescu, Mircea Dinescu si Ion Caramitru au anuntat la TV victoria manifestantilor. Se aflau in studioul 4 al Televiziunii din Calea Dorobantilor, inconjurati de alti manifestanti anonimi. La cateva minute dupa prima aparitie a celor doi, studioul 4 primeste din nou legatura. Dinescu si Caramitru nu stiu acest lucru si continua pret de cateva clipe sa pregateasca revenirea lor in direct. Actorul ii spune poetului: "Mircea, fa-te ca lucrezi!".
Formula exprima, de fapt, neindemanarea mediatica, dar mai ales politica a celor doi lideri revolutionari. Ea a fost, mai tarziu, folosita cu un sens foarte diferit: "Mircea, fa-te ca lucrezi!" a devenit emblema inautenticitatii si a falsificarii. Aceasta alunecare de sens are o cauza. Este vorba despre acele teorii care legau originea revolutiei de un complot, de o interventie straina de revolutionari. Desi Dinescu si Caramitru au explicat in numeroase randuri ca revolutia nu a fost altceva decat o miscare de strada entuziasta, dialogul lor din studioul 4 e citat azi nu doar ca expresie a stangaciei, ci si ca emblema a unei puneri in scena care mai intai orbeste, pentru a fi apoi descoperita ca vinovata.
Oare Congresul PSD tinut saptamana trecuta are vreo legatura cu toate acestea? Aparent, nu. Intr-adevar, Mircea Geoana nu a participat la revolutie. El nu a mentionat niciodata momentul revolutionar ca parte a identitatii sale politice. Desi revolutia i-a adus o modificare de statut semnificativa: din inginer intr-o uzina bucuresteana, Geoana a ajuns in 1990 director in MAE, punct de pornire al unei cariere fulgurante. Pe de alta parte, Mircea Geoana nu are vreo legatura semnificativa cu