Romania si Bulgaria semneaza astazi, la Luxemburg, Tratatele de aderare la Uniunea Europeana. Nu inseamna, insa, ca greul a trecut, dimpotriva. Pentru a se alatura "celor 25" la 1 ianuarie 2007, Bucurestiul si Sofia mai au inca multe de facut.
Cele doua tari au la dispozitie mai putin de 20 de luni pentru a recupera restantele, in caz contrar putand fi activate clauzele de salvgardare care vor amana integrarea cu un an.
Spre deosebire de Bulgaria, misiunea Romaniei este mult mai dificila. In cazul tarii noastre a fost impusa o clauza de salvgardare suplimentara, foarte severa si care nu a fost niciodata aplicata inainte. Aceasta prevede ca aderarea poate fi amanata un an, cu votul majoritatii calificate a reprezentantilor statelor membre, daca Romania nu va fi pregatita in domeniul Justitiei, Afacerilor Interne si Concurentei. La aceste capitole, la incheierea negocierilor in decembrie trecut, Bucurestiul si-a asumat 11 angajamente suplimentare, neindeplinirea unuia dintre ele mutand data integrarii efective in 2008.
Dincolo de optimismul si promisiunile Bucurestiului, Uniunea Europeana ramane insa reticenta. Semnarea de astazi a Tratatului survine avizului conform dat de Parlamentul European la 13 aprilie, test trecut cu emotii si doar in anumite conditii. Cu cateva ore inaintea votului de la Strasbourg, popularii si ecologistii au cerut amanarea acestuia pe motiv ca nu au fost deplin informati de costurile pe care integrarea Romaniei si Bulgariei le are asupra bugetului Uniunii, acuzandu-i pe membrii Consiliului ca au actionat unilateral in stabilirea sumelor care urmeaza a fi alocate celor doua state intre 2007 si 2013. In schimbul votului "pentru", Parlamentului European i s-a garantat o implicare mai mare in procesul de aderare, o data cu adoptarea unui amendament care prevede obligatia Consiliului de a acorda PE drepturi bugetare privind finan