Efectul introducerii cotei unice asupra bugetului este inca dificil de evaluat si ar mai putea dura cateva saptamani sau chiar luni pana cand aceste efecte vor putea fi evaluate, a declarat, la sfarsitul saptamanii trecute, la Bucuresti, Jeroen Kremers, director executiv al constituentei FMI din care face parte Romania.
"Introducerea cotei unice nu este o inovatie, dar in tari precum Romania, Rusia sau Ucraina este dificil de spus ce se va intampla", a precizat Kremers. El a mentionat, insa, ca aceasta reprezinta o reforma importanta, in contextul in care chiar economia romaneasca este in schimbare.
Potrivit directorului executiv al FMI, autoritatile romane, respectiv presedintele tarii, primul-ministru si ministrul Finantelor, si-au aratat dorinta de a finaliza acordul cu Fondul Monetar.
Kremers a subliniat, insa, ca delegatia directorilor executivi ai FMI din care face parte nu participa la negocierile cu oficialii romani, acestea fiind in sarcina echipei de negociatori care va sosi la Bucuresti in luna iunie. "Romania are reputatia de a nu incheia acordurile cu FMI. Ultimul acord a fost de fapt primul finalizat", a mai spus directorul FMI.
In opinia sa, Romania trebuie sa manifeste in continuare prudenta in ceea ce priveste deficitele pentru a asigura o crestere economica pe termen lung, conditie pentru crearea de noi locuri de munca.
Romania trebuie sa creasca competitivitatea
Pe de alta parte, oficialul institutiei financiare internationale a aratat ca tranzitia inca nu s-a terminat, chiar daca Romania a facut progrese semnificative, in principal in domeniul macroeconomic. El a spus ca Romania trebuie sa treaca de la o politica de reducere a ineficientei economice la una de crestere a competitivitatii, mai ales ca va intra in curand in Uniunea Europeana.
Kremers a adaugat ca un pun