Prezent saptamana trecuta la Bucuresti, la conferinta "Marea Neagra si securitatea Euro-Atlantica", Dr. Norbert Baas, delegatul special al Ministerului Afacerilor Externe german pentru Europa de Est, Asia Centrala si sudul Caucazului, a tinut sa sublinieze importanta pe care organismele europene o acorda regiunii Marii Negre.
"Regiunea Marii Negre capata o din ce in ce mai mare importanta pentru Uniunea Europeana. Ca noi membre ale UE, Romania si Bulgaria pot si trebuie sa ne convinga de faptul ca regiunea merita toata atentia din partea Uniunii. Avem nevoie de o gandire conceptuala, bazata pe o analiza eficienta", a declarat Baas.
In februarie, Germania a prezentat UE o serie de idei cu privire la actiunile care trebuie intreprinse in regiune, punand accentul pe locul pe care UE trebuie sa il acorde acestei zone, mai ales in perspectiva aderarii celor doua state.
In opinia Germaniei, Marea Neagra ar putea contribui la strangerea relatiilor dintre UE si statele litorale, pe de o parte, si intre UE si parteneri precum Rusia, Ucraina, Georgia, Armenia si Azerbaidjan, pe de alta parte. Dand exemplu experienta statelor din regiunea Marii Baltice, Dr. Baas a subliniat potentialul de care dispune regiunea pentru a asigura cresterea economica a statelor din zona. Conform spuselor sale, conditiile de investitii pe care si le ofera aceste state ar trebui sa fie mult mai armonizate, actiune ce necesita o perspectiva pe termen lung in planificarea infrastructurii.
Proiectele de constructie a conductelor transportoare de petrol si gaze naturale care se afla in curs de demarare in regiune sunt un indiciu clar al importantei strategice pe care o detin statele adiacente. Dar aceste proiecte nu ofera automat un impuls economiilor respective. Cel mai important demers in acest moment ar trebui sa vizeze imbunatatirea conditiilor de investitii si de comert sutin