Opiniile populatiei fata de prezenta trupelor romane in Irak sunt impartite aproximativ in mod egal: 40% considera ca Guvernul ar trebui sa retraga militarii romani din aceasta tara, iar 42% sunt de parere ca prezenta militara acolo este inca necesara.
Procentele sunt desprinse dintr-un sondaj de opinie realizat de INSOMAR, in perioada 12-17 aprilie 2005, pe un esantion de 1668 de persoane, reprezentativ la nivel national. Aproape toti cei intervievati (98%) au afirmat ca sunt la curent cu rapirea jurnalistilor romani in Irak, foarte putini (2%) spunand ca nu au auzit de acest lucru.
Rezulta de aici intensa mediatizare a evenimentului si nivelul foarte ridicat al interesarii opiniei publice in legatura cu implicarea Romaniei in conflictul irakian. Intrebati ce trebuie sa faca Guvernul in urma rapirii unor cetateni romani, 34,3% dintre subiecti s-au pronuntat pentru mentinerea trupelor, in timp ce 8% au cerut chiar sporirea efectivelor romanesti.
"Respondentii cu nivel mediu si superior de instruire scolara apreciaza drept o obligatie a Guvernului mentinerea actualei politici externe romanesti.
Prin comparatie, cei cu un nivel redus de educatie se pronunta mai degraba in favoarea retragerii militarilor romani din Irak, apreciind ca aceasta ar reprezenta cea mai buna solutie in cazul de fata", noteaza autorii sondajului, in raportul anexat.
Mai mult de jumatate din populatie este de parere ca, atat Guvernul, cat si Presedintia depun suficiente eforturi pentru eliberarea jurnalistilor romani rapiti in Irak (60,4% in cazul Presedintiei si 54,8% in cazul Guvernului).
Exista totusi un procent din populatie (13%, respectiv 15%) care nu isi poate forma o opinie in acest sens, fapt explicabil - potrivit INSOMAR - prin lipsa de informatii oficiale venite din partea celor doua institutii mentionate. Sondajul