Legea creditului agricol pentru investitii ar putea deveni operationala in aproximativ doua luni, a declarat, vineri, secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR), Nicolae Flavius Lazin.
''Suntem in faza avansata de pregatire a unei legi care va sustine investitiile in agricultura si, in primul rand, micii producatori care, din diferite motive, nu au avut acces la credite'', a spus Lazin. El a precizat ca actul normativ ar putea fi adoptat in urmatoarele doua saptamani, dupa care va urma organizarea unei licitatii in vederea stabilirii institutiei financiare care va gestiona fondurile respective. ''Nu vrem sa transformam ministerul intr-o banca'', a precizat Lazin.
Valoarea totala a sumelor care vor fi alocate producatorilor agricoli din bugetul MAPDR pentru acest an este de circa 1.000 miliarde de lei. Plafonul maxim pentru fiecare solicitant este de 50.000 de euro. Imprumuturile vor fi acordate pe o perioada de pana la 10 ani, iar beneficiarii vor avea o serie de facilitati, incluzand o perioada de gratie. Lazin a mai afirmat ca, intrucat agricultorii au probleme si in asigurarea fondurilor necesare pentru garantarea creditelor, ministerul va alimenta plafoanele fondului de garantare a creditului rural, dar si a celui pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii.
Principalele sectoare pentru care se pot obtine credite sunt viticultura, cresterea animalelor si cultivarea plantelor, cu conditia ca solicitantii sa fie inregistrati in registrul plantatiilor agricole. Legea creditului agricol pentru investitii ar putea deveni operationala in aproximativ doua luni, a declarat, vineri, secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR), Nicolae Flavius Lazin.
''Suntem in faza avansata de pregatire a unei legi care va sustine investitiile in agricultura si, in primul rand, micii