Societatile de Servicii de Investitii Financiare (SSIF), reunite, week-end-ul trecut, in cadrul celei de-a treia Conventii Anuale a Brokerilor, au convenit sa ceara amanarea termenului de aplicare a cotei de 10 la suta asupra castigurilor din tranzactiile de pe piata de capital.
Recent, in urma consultarilor cu entitatile interesate, Ionut Popescu, ministrul Finantelor, a fost de acord cu aplicativitatea noii cote de impozitare numai asupra castigurilor rezultate din vanzarea de valori mobiliare achizitionate dupa data de 1 mai si instrainate la o perioada mai mica de un an, data la care intra in vigoare legislatia.
Cu toate acestea, atat timp cat nu au aparut inca normele de aplicare a acestei prevederi, brokerii trebuie sa retina aceasta taxa prin sistemul pro-rata-temporis.
Avand in vedere ca in cazul valorilor mobiliare detinute pentru o perioada de peste un an, impozitul este de 1%, societatile de brokeraj vor fi nevoite sa verifice data de achizitie a fiecarui titlu, indiferent ca a fost cumparat inainte sau dupa data de 30 aprilie.
Impozitul se va calcula diferentiat pentru perioada de la achizitie pana la 30 aprilie si de la 1 mai pana la vanzare. Brokerii sustin ca nu mai exista timp pentru introducerea normelor de aplicare, norme care sa delimiteze impunerea cotei de 10 la suta numai pentru operatiunile cu titluri cumparate dupa 1 mai, pentru cele achizitionate pana la aceasta data urmand a se impune vechea taxa de 1 la suta.
SSIF-urile sustin ca singura solutie pentru evitarea haosului provocat de modificarea in cauza ar fi o noua ordonanta de urgenta care sa amane intrarea in vigoare a prevederii legislative pana in momentul in care vor aparea si normele de aplicare.
Conform noului Cod fiscal, titlurile vandute la mai putin de 1 an de la cumparare vor fi impozitate cu 10 la suta, iar cele pastrate cel putin un an,