Eugen Stelian Abrudan.
"E foarte important ca raul sa fie scos la lumina si asanat"
Va uitati la filmele americane? Atunci ati observat, desigur, ca in Sua toata lumea merge la psiholog. Modelul american a gasit teren fertil si in tara noastra, tot mai multa lume apeland la sfaturile specialistilor pentru a-si rezolva problemele emotionale. In ultima vreme, printre metodele folosite de psihoterapeuti se numara si hipnoza, un procedeu cu aparenta bizara, pus adesea sub semnul intrebarii, desi se practica pe scara larga in Occident, cu urmari adesea spectaculoase, in vindecarea bolilor psihice dar si a unor maladii de natura organica. Intrucat hipnoza terapeutica se practica, de la o vreme, si in Romania, am solicitat explicatii unui specialist in domeniu, d-l Eugen Stelian Abrudan, directorul Clinicii Psihologice Esa din Bucuresti.
- Privita de multa lume cu suspiciune, datorita aparentelor sale paranormale, hipnoza se practica, totusi, pe scara larga, in spitalele din Occident. Ati putea sa o explicati?
- Situat undeva intre trezie si somn, exista un nivel de constiinta pe care practicienii il folosesc pentru a ameliora sanatatea pacientilor. Terapeutul utilizeaza hipnoza pentru a provoca schimbari psihice care sa faciliteze vindecarea diferitelor boli.
- Ce simte un pacient aflat sub hipnoza?
- Hipnoza este o stare placuta de relaxare, in care suntem foarte deschisi la sugestiile date de psiholog (hipnoterapeut), care are rolul de a ajuta pacientul sa realizeze o serie de actiuni in vederea vindecarii sale. Hipnoza ii sperie pe foarte multi dintre noi, insa putini sunt aceia care stiu ca toti trecem zilnic prin aceasta stare, mai ales atunci cand adormim (in faza imediat premergatoare somnului), cand citim o carte foarte interesanta sau urmarim un film ce ne capteaza atentia. Starea hipnotica are mai multe niveluri de prof