ALIMENTATIE ECHILIBRATA Cerealele reprezinta una dintre cele mai bune surse de fier, calciu, magneziu, potasiu, vitamine si fibre alimentare pentru organismul uman. In dieta zilnica, cerealele inseamna glucide, zaharuri lente sau rapide care ii dau organismului energia necesara. de GEORGETA LICSANDRU Complexul vitaminic B Cerealele integrale sunt bogate in complexul vitaminic B, care este indepartat insa in procesul de macinare. Asta se intampla cand sunt inlaturate taratele si se foloseste numai faina alba, rafinata. Complexul vitaminic B are un rol deosebit in prelucrarea de catre organism a glucidelor si in buna functionare a sistemului nervos. "Boala beri-beri - cauzata de lipsa unei vitamine din complexul B - a aparut ca urmare a decorticarii bobului de orez. Acest lucru este valabil si pentru celelalte cereale, in special pentru grau. Pentru ca in partea europeana, americana, graul este baza alimentatiei energetice", afirma prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.
Calciu, magneziu, potasiu Glucoza este principala "hrana" a celulelor nervoase. Cea mai importanta sursa de glucoza o reprezinta amidonul din cereale. Pe langa vitamine, cerealele integrale contin saruri minerale, macroelemente (calciu, fosfor, magneziu, potasiu), importante pentru buna functionare a sistemului nervos si pentru contractia musculara, si microelemente (seleniu, zinc). Din pacate, solul Romaniei este sarac in seleniu si zinc, de aceea in compozitia cerealelor de la noi lipsesc aceste elemente. Cerealele integrale sunt bogate de asemenea in lipide (grasimi) si proteine, iar partea nonamidonica a bobului contine si vitamina E, un antioxidant valoros. Continutul de proteine variaza in functie de specie: graul contine intre 11 si 13 grame de proteine la 100 grame, iar orezul nu furnizeaza decat 6 grame de proteine la 100 grame.