Foto: Romania Libera
"Sarbatorim revenirea Romaniei in Europa si succesul multor ani de munca sustinuta in special din partea romanilor, care au ales sa construiasca o democratie stabila si o economie de piata", a declarat comisarul european pentru Extindere, Olli Rehn, comentand semnificatia ceremoniei de semnare a Tratatului de aderare a Romaniei si Bulgariei la UE.
Cu acest prilej, ni s-a reamintit insa ca "semnarea Tratatului de aderare este un binemeritat moment de sarbatoare, dar nu si sfarsitul procesului", pentru ca "mai este nevoie de munca sustinuta pentru continuarea reformelor si implementarea lor pana la data planificata de aderare, 1 ianuarie 2007".
Pregatirile trebuie sa fie continuate si intensificate in toate domeniile, dar critice sunt in special capitolele vizate de cele 11 clauze de salvgardare (sapte pentru Justitie si Afaceri Interne, patru pentru Concurenta), care pot atrage invocarea clauzei de amanare, Romania riscand sa fie tinuta la poarta Europei inca un an, pana la 1 ianuarie 2008.
Negociatorul-sef la UE Leonard Orban este sigur 100% ca aderam in 2007
Ca sa ajunga la momentul semnarii Tratatului de Aderare Romania a trebuit sa treaca de Parlamentul European (PE). Europarlamentarii crestin-democrati si ecologisti, care cerusera initial amanarea votului, nu ne-au scapat din mana.
Parlamentul European a smuls Comisiei si Consiliului promisiunea ca va fi consultat si dupa semnarea Tratatului in deciziile privind clauza de salvgardare si in cele privind alocari de fonduri europene dupa aderare. Leonard Orban, negociator-sef cu UE, vorbeste despre problemele cu care se confrunta o Romanie ce intra acum, cu chiu, cu vai pe linia dreapta a aderarii.
Romania Libera: Romania semneaza Tratatul de Aderare, ce urmeaza?
Leonard Orban: Imediat dupa semnarea Tratatului vom partic