MEDICUL DE FAMILIE In Romania, 60% din totalul deceselor sunt provocate de boli cardiovasculare, in vreme ce in Uniunea Europeana aceasta cifra a scazut in ultimele decenii pana la 37%. de GEORGETA LICSANDRU "Pentru a preveni complicatiile care apar in urma bolilor cardiovasculare, pentru a impiedica hipertensiunea arteriala sa evolueze, pacientul care vine la medicul de familie trebuie sa constientizeze necesitatea unui stil de viata si a unui comportament alimentar sanatos, necesitatea activitatii fizice, evitarea fumatului si a sedentarismului", sustine Dumitru Matei, seful Catedrei de Medicina de Familie de la Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila".
Depistarea precoce a hipertensiunii arteriale ii da posibilitatea medicului sa ia masuri inainte de aparitia complicatiilor (accidente vasculare cerebrale, boli coronariene, chiar moartea subita).
Intr-o prima etapa se fac investigatii minimale, se masoara tensiunea arteriala si se stabileste o schema de tratament antihipertensiv pentru formele usoare si medii de hipertensiune. Pentru formele mai severe sau pentru cele care nu raspund la tratament, medicul de familie trebuie sa colaboreze cu specialistul cardiolog.
Tensiunea arteriala normala este intre 12 si 12,9 centimetri mercur (maxima) cu 8,4 (minima). "Ar fi ideal sa avem 12 cu 8. Exista o forma de tensiune de granita - 13 cu 9 - care trebuie luata in evidenta de medicul de familie", afirma medicul Dumitru Matei. Cand valorile tensiunii arteriale depasesc 14 cu 9 se vorbeste despre hipertensiune. Formele severe de hipertensiune depasesc valorile 18 cu 11.
40% dintre barbati, hipertensivi In general, incidenta hipertensiunii arteriale este diferita la barbati fata de femei. Astfel, dupa 40 de ani, aproximativ 40% dintre barbati sunt hipertensivi. La femei, dupa instalarea menopauzei (45-48 de ani) se inregist