Tarte cu portocala.
Ingrediente (pentru 4 persoane): Aluatul - 350 g faina, 2 galbenusuri, 150 g unt rece + inca 20 g pentru uns formele, 60 g zahar, sare. Umplutura: 4 oua, 250 g zahar, o portocala, 4 linguri frisca nebatuta groasa (sau smantana).
Mod de preparare:
Puneti in bolul robotului de bucatarie 300 g de faina, 150 g de unt taiat bucatele, 1 varf de cutit de sare si zaharul si mixati-le la viteza maxima, pana ce obtineti un aluat faramicios. Adaugati galbenusurile si 5 linguri cu apa rece si continuati sa mixati cu intreruperi - pana ce aluatul se strange ca o sfera. Inveliti-l cu o folie de plastic si tineti-l 15 minute la congelator.
Incingeti cuptorul la 180gr. si ungeti cu untul ramas 4 forme mici de tarta (sau o forma mare). Intindeti aluatul pe planseta infainata, intepati-l din loc in loc cu o furculita si imbracati cu el formele de tarta. Acoperiti-l cu hartie pentru copt, presarati deasupra boabele de fasole (ca sa nu se umfle) si dati tartele la cuptor circa 15 minute.
Intre timp, spalati bine portocala cu apa calda (eventual cu o perie), decojiti-o in benzi late (lasand cate o fasie de coaja intre ele) si stoarceti-o. Inmuiati benzile de coaja in apa clocotita, lasati-le sa stea 5 minute si scurgeti-le intr-o strecuratoare. Puneti-le intr-o craticioara, impreuna cu 50 g de zahar si 100 ml de apa, si lasati-le sa fiarba, la foc mic, circa 10 minute.
Frecati ouale cu restul de zahar (200 g) si dupa ce s-au albit, adaugati zeama de portocala si frisca nebatuta (sau smantana). Indepartati din forme boabele de fasole si hartia si umpleti tartele cu crema de portocala. Dati-le 20 de minute la cuptor (daca tarta este mare - 30 de minute) si inainte de a le servi, decorati-le cu coaja de portocala confiata.
Mini-checuri cu lamaie si migdale
Ingrediente (pentru 6 persoane): 3 oua, 50 g migdale dec