In penultima saptamana a lunii aprilie, raportul leu/euro a avut o evolutie oscilanta, fluctuatiile fiind insa minime. La randul sau, raportul leu/dolar a avut o tendinta asemanatoare.
Dolarul a avut saptamana trecuta o directie clara, in jos. Dupa ce in 15 aprilie a urcat la 2,82 lei, vinerea trecuta el pierduse 2,3%, cursul fiind stabilit la 2,7563 lei.
Cuvantul de ordine pentru leu pare a fi cel de apreciere. Euro s-a mentinut peste pragul de 3,6 lei, dar este foarte probabil ca in cursul zilei de luni sau marti sa coboare sub acest nivel. De altfel, saptamana trecuta el a inceput-o la 3,6173, a atins miercuri un maxim de 3,6495, iar vineri a coborat pe piata interbancara pana la 3,5920 - 3,5980, cursul fiind anuntat la 3,6021 lei. Pe piata interbancara
s-a observat existenta unui deficit important de valuta, de luni pana joi acesta ridicandu-se la aproape 50 milioane de euro. Aceasta situatie poate fi explicata prin importurile mari facute pentru perioada de Paste, cat si prin inceputul retragerii profiturilor de catre companiile straine.
Scaderea rapida a monedei americane se datoreaza evolutiei imprevizibile a pietelor financiare internationale, unde tendintele de cumparare de dolari au fost urmate rapid de vanzari. Astfel ca de la un nivel de 1,2780 dolari, inregistrat in 15 aprilie, euro a urcat vinerea trecuta la aproape 1,31 dolari.
Aceasta tendinta de scadere a dolarului ar putea insa sa se incheie tot atat de repede, avand in vedere ca noua crestere a inflatiei americane ar urma sa echivaleze cu o majorare a dobanzii de referinta, la un nivel de 3%, fata de 2,75%/an. In penultima saptamana a lunii aprilie, raportul leu/euro a avut o evolutie oscilanta, fluctuatiile fiind insa minime. La randul sau, raportul leu/dolar a avut o tendinta asemanatoare.
Dolarul a avut saptamana trecuta o directie clara, in jos. Dupa ce in 1