LECTIA DE ANATOMIE Organul cu rol in respiratie si olfactie (simtul olfactiv), nasul, este alcatuit din piramida nazala, fosele nazale si sinusuri paranazale. de OANA ANTONESCU Piramida nazala este portiunea externa a nasului si cuprinde doua orificii ovale numite narine, ce sunt despartite de un perete median. "In structura sa intra un schelet osos, unul cartilaginos (la nivelul aripilor nasului si varful nasului) si un tesut muscular superficial cu rol in mimica fetei si in modificarea calibrului foselor nazale", explica medicul primar Anca Iliescu, de la Institutul de Fonoaudiologie si chirurgie functionala O.R.L. "Prof. dr. Dorin Hociota".
Fosele nazale sunt delimitate median de catre un schelet osteocartilaginos, numit sept nazal. Fosele corespund cu exteriorul prin narine, care au o lungime de 1,5 - 1,8 cm si sunt alcatuite dintr-un perete extern aripa nasului si un perete interior planseul, de forma unui jgheab. Fiecare fosa nazala prezinta anterior, in dreptul aripii nazale, un vestibul nazal prevazut cu peri si glande care purifica si umecteaza aerul inspirat. Sub fosele nazale se formeaza niste spatii numite meaturi nazale in care se deschid sinusurile paranazale, cavitati accesorii ale foselor nazale. Acestea sunt sinusurile frontale, etmoidale, ale maxilarului si ale sfenoidului. Cavitatile nazale sunt captusite de o mucoasa bogat vascularizata. Mucoasa olfactiva acopera o zona redusa a nasului, in vreme ce mucoasa respiratorie tapeteaza in totalitate caile respiratorii superioare (nasul, sinusurile, urechea medie). Aerul inspirat vine in contact cu mucoasa nazala, este filtrat de impuritati, adus la o temperatura constanta si umidifiat.
Rinita este o boala frecvent intalnita, in special primavara si toamna, fiind favorizata de infectiile virotice si bacteriene sau de starile de oboseala, subalimentatie, respirarea unui aer tox