Arion la Iasi!
Legenda spune ca in jurul anului 7 i.Ch. un talentat poet si interpret la lira a plecat din Corint, locul sau de origine, spre Sicilia, pentru a participa la un concurs de muzica. Talentul si lira sa au facut minuni si astfel a castigat titlul de cel mai bun interpret. Pe drumul de intoarcere, membrii echipajului au decis sa-l ucida si sa-i fure premiul castigat. Aflandu-le intentiile, Arion, eroul nostru, le-a adresat o rugaminte - sa il lase sa cante pentru ultima oara la lira. Dupa ce a interpretat una dintre cele mai frumoase melodii, el a sarit in apa. Fermecati de cantecul sau, delfinii l-au salvat, scotandu-l la tarm. Simbolul lui Arion, cel care calatorind isi confrunta experienta cu a celorlalti, cautand armonia si succesul - a fost ales si de ministrii educatiei din tarile membre ale Uniunii Europene care au pus bazele unui program de cooperare in educatie, in vederea unei mai bune cunoasteri reciproce a sistemelor de invatamant si asigurarea unui permanent schimb de informatii, experienta si idei intre factori de decizie. Obiectivele programului ARION vizeaza si responsabilizarea factorilor de decizie din tarile candidate (facilitand procesul de aderare la Uniunea Europeana), ce trebuie sa-si revada activitatea in functie de experientele si de reformele din celelalte state europene.
Programul de cooperare ARION implineste 27 de ani. Romania participa la aceasta actiune din anul scolar 1996-1997, iar Iasul, peste o luna, gratie eforturilor inspectoarei Mihaela Popa, va fi gazda unei manifestari ce va reuni 10 - 15 ministri, secretari de stat, directori generali din ministerele statelor membre ale UE.
Printre obiectivele declarate in catalogul Arion 2004 - 2005 sub sigla Comisiei Europene de Educatie si Cultura, vizita la Iasi a atator personalitati in perioada 30 mai - 3 iunie isi propune constituirea conceptulu