Efectul introducerii cotei unice asupra bugetului este inca dificil de evaluat si ar mai putea dura cateva saptamani sau chiar luni pana la stabilirea unui nivel de deficit bugetar, a declarat, vineri, la Bucuresti, Jeroen Kremers, director executiv al constituentei FMI din care face parte Romania.
"Introducerea cotei unice nu este o inovatie, dar in tari precum Romania, Rusia sau Ucraina este dificil de spus ce se va intampla", a spus Kremers.
Premierul Tariceanu a respins ideea, vehiculata de unii reprezentanti ai actualei puteri, ca una dintre conditiile incheierii acordului cu FMI ar fi introducerea impozitului agricol si cresterea impozitului pe venit de la 16 la 19 la suta.
O delegatie a FMI a sosit in Romania, miercuri, pentru o vizita de patru zile in cursul careia reprezentantii institutiei internationale vor purta discutii cu autoritatile de la Bucuresti privind relatia cu Fondul si integrarea Romaniei in UE. Vizita nu are in vedere negocieri privind acordul cu FMI, semnat in luna iulie a anului trecut.
Varujan Vosganian, presedintele comisiei Buget - Finante din Senat, le-a precizat vineri reprezentantilor Fondului ca, din punct de vedere politic, Guvernul nu poate creste nici cota unica de impozitare de la 16 la 19 la suta, nici TVA, de la 19 la 21 la suta.
Potrivit Ministerului Finantelor, in urma aplicarii cotei unice de impozitare a crescut numarul de salariati platitori de impozite cu 100.000 in primele doua luni, fata de o majorare de numai 42.000 de salariati in aceeasi perioada a anului 2004.
Romania are reputatia de a nu-si incheia acordurile
"Romania are reputatia de a nu incheia acordurile cu FMI. Ultimul acord a fost de fapt primul finalizat", a mai spus directorul FMI.
El a adaugat ca apreciaza intentia autoritatilor de a finaliza acordul, insa acest lucru depinde de actiunile Roman