Pe parcursul unei intalniri recente cu reprezentantii Fondului Monetar International (FMI), liderii Blocului National Sindical (BNS) si Cartel Alfa - au admis ca actualul Cod al muncii contine prevederi care "ar putea parea rigide", insa au atras atentia ca acestea pot fi corectate printr-o legislatie complementara - ce trebuia sa apara inca de acum doi ani - sau prin acorduri bilaterale, fara "amputarea drepturilor si libertatilor lucratorilor".
Potrivit Blocului National Sindical si Cartel Alfa, principalele subiecte abordate la aceasta intalnire au fost Codul muncii, piata muncii, politicile fiscale si dialogul social, dar si situatia societatilor monitorizate.
Sindicalistii au subliniat necesitatea unui Cod al muncii care sa poata fi aplicabil tuturor companiilor din Romania, indiferent de marime, de forma de organizare sau de natura proprietatii. "Prezenta in cadrul acordului stand-by a angajamentului Guvernului de a modifica Codul muncii a fost perceputa negativ de catre membrii organizatiilor sindicale si de catre public, fiind considerata o ingerinta nejustificata a FMI in politica sociala a Romaniei", au declarat reprezentantii celor doua confederatii. Potrivit sindicatelor, FMI a aflat "cu surprindere" ca Guvernul Romaniei nu a consultat partenerii sociali cu privire la modificarea Codului muncii.
In privinta masurilor macroeconomice, sindicalistii au evidentiat lipsa de convergenta dintre politicile FMI si cele ale UE, fapt care ar duce la distorsiuni in procesul de integrare europeana. Un exemplu in acest sens ar fi calendarul de crestere a tarifelor la utilitati publice, care, din cauza acordurilor cu FMI, a depasit graficul prevazut in negocierile de aderare la UE.
Potrivit sindicalistilor, acest lucru are consecinte asupra competitivitatii produselor si serviciilor romanesti, precum si asupra nivelului de trai. Participantii