de SIMONA CHIRIAC OUL ROSU Unele civilizatii stravechi credeau ca universul a luat nastere dintr-un ou. Forma sa apropiata de cea sferica (cercul a fost pretutindeni simbolul infinitului) si misterul pe care-l cuprinde (in miezul lui ia nastere o alta viata) i-au intrigat. Pentru crestini, doua sunt evenimentele majore ale acestei saptamani. Pe de o parte este crucificarea lui Iisus, care atrage dupa sine intunericul, moartea, haosul. Invierea, cel de-al doilea, are ca punct de plecare moartea, pe care o transforma in viata. Iisus trece din moarte in viata, iar oul, prin semnificatiile sale, se apropie cel mai mult de esenta acestor evenimente. Culoarea rosie simbolizeaza focul, soarele si viata. Cele mai multe legende au ca element-cheie sangele Mantuitorului care a colorat in rosu ouale.
Ouale se inroseau odinioara folosindu-se culorile extrase din plante. Frunzele, tulpinile, florile sau radacinile anumitor plante erau fierte, obtinandu-se in timp o culoare suficient de persistenta. Ouale se scufundau in aceasta vopsea vegetala si se ungeau apoi cu grasime sau ulei. In unele regiuni din Romania, ouale pot fi realizate si din lut, din lemn sau din alte materiale. Iubirea pentru frumos a omului si-a spus cuvantul. Multe oua sunt nu doar vopsite, ci si decorate cu diferite modele geometrice sau cu margele.
In lumea crestina, exista obiceiul ca ouale sa se inroseasca in Joia Mare, considerata o zi prielnica. Ouale vopsite atunci nu se vor strica pe tot parcursul anului, unii considerand chiar ca nu se vor strica niciodata.
RITUAL "Rana" din coaja ne aduce aminte de sacrificiul si chinurile indurate de Iisus pe cruce. Ouale se vor lovi rostindu-se formula consacrata: "Hristos a inviat!", careia i se raspunde cu "Adevarat a inviat!". In prima zi, oul se loveste cu varful, fiindca la inceput fruntea lui Iisus a fost insangerata, prin ase