In 1987, la Cernobil era trimis si un ansamblu folcloric din Ungheni cu scopul de a-i inveseli pe ?lichidatori? si cu promisiunea unei excursii in Occident. Decontul acestei deplasari se face abia astazi: cinci muzicanti morti si aproape 30 de invalizi pensionari.
Supravietuitorii ansamblului ?Struguras? nu se hotarasc daca ar trebui sa se bucure ca au fost chemati la Cernobil sau sa blesteme ziua in care au calcat in Ucraina. In viata grea pe care o duc moldovenii, pensia de ?lichidator? al consecintele dezastrului de la Cernobil le asigura un trai mai bun cu 30 de dolari. Insa fiecare zi de chin prin spital si moartea prietenilor le arata cit de amara devine prima bucurie. Cind au plecat spre Kiev, pe 27 decembrie 1987, nici unul dintre cei 32 de dansatori si cintareti ai ansamblului de muzica si dans popular ?Struguras? din Ungheni nu s-a gindit ca, 18 ani mai tirziu, isi va pune aceasta problema.
O plecare peste hotare
?Am primit o ?telefonograma? de la seful directiei Culturii de la Ministerul Culturii: ?Urgent trebuie sa plecati la Cernobil sa-i inveseliti pe lichidatori. Voi, daca plecati acolo, inseamna ca eu va fac o plecare buna peste hotare?, mi-a spus. Si ne-a mai recomandat ceva: ?Va rugam sa luati cu voi vin rosu?, spune Constantin Bodolica, fost acordionist, acum director al Palatului Culturii din Ungheni. Astfel, drept singura protectie impotriva radiatiilor, oamenii si-au indesat in bagaje vin rosu de pe podgoriile Moldovei.
Cind ansamblul folcloric - unul dintre cele mai admirate din stinga Prutului - pleca ?peste hotare?, obiceiul era sa fie insotit de reprezentanti ai Comsomolului (uniunea tineretului comunist din Moldova) si ai Comitetului Central al Partidului Comunist. Deplasarea la Cernobil era prima de la care acesti ?reprezentanti? lipseau. Motiv de multe intrebari printre membrii formatiei. @N_P