Relatiile Romania - Uniunea Europeana au fost stabilite oficial in 1993, cand s-a semnat Acordul European, care instituia o asociere intre tara noastra si Comunitatile Europene si Statele Membre ale acestora. In mai, acelasi an, se incepe aplicarea prevederilor comerciale din Acordul European, prin intermediul unui Acord Interimar. Doi ani mai tarziu, in iunie 1995, Romania depune cererea de aderare la Uniunea Europeana, negocierile fiind deschise insa dupa cinci ani, la 15 februarie 2000.
In timpul presedintiei portugheze a UE, Romania deschide si inchide provizoriu cinci capitole de negociere: Intreprinderi mici si mijlocii, Stiinta si cercetare, Educatie si formare profesionala, Relatii externe si Politica externa si de securitate comuna.
In cadrul celei de-a doua reuniuni a Conferintei de aderare la nivel ministerial, care a avut loc in 14 iunie 2000, Romania a aratat ca este pregatita sa inceapa negocieri pentru inca opt capitole.
Consiliul UE, la propunerea Comisiei Europene, a decis insa deschiderea a numai patru capitole de negociere cu Romania, in cursul presedintiei franceze: Concurenta, Statistica, Telecomunicatii si Tehnologia informatiei si Cultura si Politica in domeniul audiovizualului.
Dintre cele patru capitole, numai capitolul "Statistica" a fost provizoriu inchis, pentru celelalte trei fiind solicitate informatii suplimentare din partea autoritatilor romane.
2001
In cursul presedintiei suedeze si belgiene (2001) au fost deschise negocierile pentru 8 capitole (Libera circulatie a capitalului, Dreptul societatilor comerciale, Pescuitul, Politica in domeniul transporturilor, Impozitarea, Politica regionala si ocuparea fortei de munca, Protectia Consumatorului si a Sanatatii, Uniunea Vamala) si au fost inchise provizoriu negocierile pentru trei capitole (Pescuitul, Protectia Consumatorului si