Cu mai putin de o saptamana ramasa pana la intrarea in vigoare a cotei de impozit majorate la 10% pentru castigurile obtinute din tranzactii pe piata de capital, brokerii de la Bursa nu stiu inca modalitatea efectiva de aplicare a noului impozit. Acestia sunt responsabili, conform Codului fiscal de calcularea si retinerea impozitului de la investitori.
Noua modalitate de impozitare va necesita modificari importante in sistemele informatice ale societatilor de brokeraj.
Pe piata se vorbeste deja despre o posibila noua amanare a intrarii in vigoare a noului impozit. Pe de alta parte specialistii in fiscalitate spun ca lipsa normelor de aplicare nu ii exonereaza pe brokeri de aplicarea noilor cote de impozit, ceea ce inseamna ca acestia ar putea sa calculeze timp de cateva saptamani impozitul dupa metode diferite.
In plus, majorarea de zece ori a cotei de impozit a scos la lumina o serie de alte neclaritati deja existente in modul de aplicare a impozitului, la care putini se gandeau atunci cand castigurile erau taxate cu 1%.
Societatile de brokeraj de pe piata romaneasca nu inregistreaza in portofoliile investitorilor actiunile gratuite emise de companii la acelasi cost, astfel ca impozitul platit la vanzarea acestor actiuni difera si in prezent de la broker la broker.
Impozitul se aplica pe diferenta dintre pretul de vanzare al actiunilor si costul de achizitie. Unii dintre brokeri inregistreaza actiunile gratuite in portofoliu la cost zero, iar altii la un cost egal cu valoarea nominala, motivand ca societatile care emit actiuni gratuite platesc impozit pentru aceste operatiuni la fel ca in cazul dividendelor. Reprezentantii Ministerului de Finante nu au putut fi contactati ieri pentru a comenta aceasta situatie.
Ordonanta privind fiscalitatea publicata in Monitorul Oficial prevede aplicarea imp