Pentru ca la capatul ei, unor concetateni li se poate lua viata. Sau putem afla ca vor supravietui. Si nu sunt trei, ci patru persoane cei a caror existenta atarna, acum, de un fir de par, suspendat deasupra celei mai abominabile monstruozitati nascute pe aceasta planeta si care se numeste terorism.
Avem ostatici in Irak trei colegi jurnalisti, Marie-Jeanne Ion si Sorin Moscoci de la Prima TV si Ovidiu Ohanesian de la "Romania Libera", precum si un concetatean, Mohamed Munaf, om de afaceri, care este de origine irakiana si are si cetatenie americana. Jurnalistii au manifestat ieri, in Bucuresti, sprijiniti si de sindicate, pentru colegii de breasla.
Dar ingrijorarea noastra se indreapta - chiar daca cel mai frecvent facem referire doar la ziaristi - si asupra lui Mohamed Munaf. Acesta are chiar o situatie mai grea. Pentru ca, fiind originar din Irak si avand si o cetatenie americana, poate fi perceput de catre teroristi drept un tradator. Si tratat ca atare.
Faptul ca a fost reactivata, la Bagdad, celula CIA pentru a-l salva, nu ii este acestuia de prea mare ajutor. Inainte de a traversa ziua cea mai lunga si cea mai chinuitoare, in care intra intr-un con de umbra chiar si semnarea Tratatului de aderare la UE, este necesar sa incercam raspunsuri la cateva intrebari.
Daca presedintele Traian Basescu a procedat corect? Vom sti cu adevarat cum stau lucrurile abia la sfarsit, cand va exista un deznodamant. Fericit sau tragic. Pana atunci, cum este si firesc, se cunosc prea putine lucruri despre modul in care s-au comportat diverse servicii si persoane, inclusiv seful statului, care sunt implicate in actiunea de recuperare a ostaticilor.
Exista pareri conform carora vinovat de cele intamplate este chiar Traian Basescu, pentru ca a provocat o reactie din partea insurgentei irakiene, anuntand atunci cand a fost la