Manifestatii de solidaritate, negocieri secrete, presiuni politice pentru retragerea trupelor. Ultimatumul dat de teroristi expira astazi, iar rezultatul discutiilor dintre autoritati si insurgenti este necunoscut. In cazul celorlalti jurnalisti sechestrati, rapitorii nu si-au dus pina la capat amenintarile cu moartea. Cu o exceptie, italianul Enzo Baldoni.
Demonstratii de solidaritate, negocieri secrete si presiune politica. Asa incepe ultima zi a ragazului dat de rapitori pentru retragerea trupelor romanesti din Irak.
In majoritatea cazurilor de rapire in Irak, organizatiile insurgente au transmis televiziunii Al Jazeera ori pe Internet inregistrari cu ostaticii care enunta revendicarile rapitorilor si comunica termenele- limita pentru indeplinirea acestora.
Nu sint cunoscute informatii legate de negocierile autoritatilor cu gruparile teroriste, dar revendicarile politice ale rapitorilor au fost de cele mai multe ori respinse. Cu o exceptie: Filipine a decis sa-si retraga trupele din Irak pentru a obtine eliberarea soferului Angelo de la Cruz.
Jurnalistii luati ostatici au fost eliberati, dar pretul platit de autoritati, in cazul in care s-a produs o negociere, este necunoscut. Un singur ziarist a fost executat, italianul Enzo Baldoni.
Termenele au fost uneori incalcate chiar de rapitori, care au dorit astfel sa mareasca tensiunea (cazul Bigley cu un deznodamint tragic). Gruparile teroriste se imita intre ele, cel putin in privinta imaginilor transmise opiniei publice, cu scopul de a crea teroare si presiune.
Rapirile si ritualurile ce le sustin reprezinta in acest moment una dintre cele mai importante arme psihologice in strategia militara a organizatiilor teroriste.
Enzo Baldoni: A fost rapit pe 18 august 2004 de gruparea Armata islamica din Irak. Pe 24 august, Al Jazeera a transmis