Vesti proaste in ziua semnarii Tratatului
Bugetul UE pe 2006, micsorat cu 9,9 miliarde de euro
In pofida optimismului majoritatii comentatorilor, alimentat de semnarea Tratatului de aderare la UE, odiseea integrarii Romaniei in Uniunea Europeana este departe de a lua sfarsit.
Dincolo de posibilitatea activarii clauzei de salvgardare inclusa in Tratat, viitorul politic incert al Uniunii si problemele bugetare, care au declansat deja un conflict in Parlamentul European si Comisia Europeana, s-au transformat peste noapte in principalele obstacole in calea integrarii europene a tarii noastre. Prima veste proasta a venit ieri, cand ministrii de Externe ai statelor membre si Comisia Europeana au ajuns la un compromis asupra proiectului de buget pe 2006, in urma caruia acesta va fi micsorat cu aproximativ 9,93 miliarde fata de cat fusese estimat pana in prezent. In cadrul reuniunii de ieri, precizeaza Reuters, s-a stabilit o limita pentru cheltuielile bugetare din 2006 de 1,02 la suta din venitul national brut al UE, fata de 1,11 la suta cat era prevazut in acordul privind cadrul financiar pe 2000-2006.
Solutia este una de compromis intre propunerea statelor net contribuabile, care pledeaza pentru austeritate financiara, si cele care sustin o crestere a cheltuielilor pentru o mai buna finantare a recentei extinderi a Uniunii. Aceasta in urma cresterii procentului celor ce se opun adoptarii noii Constitutii Europene, atat in Franta, cat si in Olanda, ca si a presiunii celor sase principale state net contribuabile, ce propun reducerea cheltuielilor bugetare. Proiectul de buget pentru anul viitor, care urmeaza sa fie prezentat maine si care va fi dezbatut atat de statele membre, cat si de Parlamentul European, va juca un rol important in dificilele negocieri asupra bugetului UE pentru perioada 2007-2013, aflat ieri in discutia ministrilor de Fi