Intitulată generic Masa de Paşte, ospăţul din primele zile de după post începe de fapt de sâmbătă seară, după Slujba de Înviere. După cel mai greu post din an, creştinii pot savura câte puţin din deliciile special preparate pentru această ocazie. Medicii recomandă ca meniul de Paşte să nu suprasolicite sistemul digestiv, mai ales în cazul celor care au respectat cu stricteţe postul.
Deliciile tradiţionale de Paşte sunt preparatele de miel, ouăle roşii şi cozonacii. Pentru cititorii Zi de Zi am adunat cele mai interesante şi delicioase preparate pentru masa de Paşte. Sărbători Fericite!
Poftă bună!
Laura IONESCU
Ouă vopsite în foi de ceapă
Ouăle se spală şi se fierb în apă cu sare pentru 7-8 minute. Foile de ceapă se usucă la cuptor timp de 10-15 minute. Apoi se taie bucăţele şi se pun într-o farfurie. Se pregătesc vopselele. Un ciorap nefolosit se taie în bucăţi de un cm lungime. Fiecare ou cald se trece prin foi de ceapă, apoi se strânge în ciorap şi se lasă în vasul cu vopsea pentru maximum 15 minute. După ce sunt scoase din vopsea, se usucă pe un ziar. Pentru luciu se recomandă să fie unse cu untură sau ulei. Pentru un aspect de efect, se aşează ouăle într-un coş de nuiele, umplut în prealabil cu iarbă.
Pască umplută cu brânză de vaci, nuci şi fructe
Pentru un desert reuşit, vă recomandăm tradiţionala pască. Aveţi nevoie iniţial de 350 gr. făină, 3 ouă, 100 ml lapte, 1 cub mic de drojdie, 75 gr. zahăr, 2 linguri de ulei, 1 plic de zahăr vanilat, sare şi o linguriţă de coajă rasă de lămâie. Se realizează o maia din drojdie cu lapte călduţ şi o lingură de făină. se lasă la crescut, apoi să adaugă pentru restul făinii şi se frământă. Se adaugă ouăle, zahărul vanilat şi coaja rasă de lămâie. La sfârşit se adaugă uleiul, se frământă şi se lasă la cald o oră, să poată creşte.
Umplutura necesită: 300 gr. brânză de vaci,