Firmele care doresc sa beneficieze de subventii de stat pentru programul de crestere a competitivitatii produselor industriale trebuie sa dovedeasca ca nu au datorii la bugetul de stat, a decis Guvernul printr-o hotarare aprobata in sedinta din saptamana trecuta. O alta conditie este sa precizeze explicit codul activitatii pe care o desfasoara, conform clasificarii CAEN.
Executivul a decis ca bugetul de stat va acoperi in proportie de pana la 75% o serie de cheltuieli ale firmelor pentru cresterea competitivitatii produselor industriale si agroalimentare.
Cele doua programe de crestere a competitivitatii produselor industriale si agroalimentare sunt administrate de Ministerul Economiei si Comertului, respectiv de Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale.
Statul finanteaza prin aceste programe unele costuri denumite din ce in ce mai des in ultima vreme "costuri de aderare la UE".
In categoria cheltuielilor subventionate se inscriu cele efectuate pentru aplicarea si certificarea sistemelor de management al calitatii si/sau al mediului, pentru dotarea, acreditarea si/sau amenajarea laboratoarelor de testare, precum si pentru inregistrarea si protejarea pe piata externa a marcilor, brevetelor de inventie, desenelor si modelelor industriale romanesti.
Tototdata, se finanteaza certificarea produselor si obtinerea etichetei ecologice, implementarea si certificarea sistemelor de management a sanatatii si sigurantei ocupationale, sistemelor de management pentru responsabilitate sociala si igiena alimentara si/sau sistemelor de management al securitatii informatiei.
De asemenea se subventioneaza efectuarea de analize de evaluare comparativa pentru activitati din industria prelucratoare in vederea realizarii planurilor de restructurare-dezvoltare-viabilizare, a caror implementare va fi monitorizata.
Proiectul de lege va